Fungerer solceller om vinteren og i ellers dårlig vær?

Publisert 5.2.2023

Norge har faktisk et godt, egnet klima

Solcellepaneler på taket er en bærekraftig og effektiv løsning for å generere strøm og redusere energikostnadene. I Norge er det et mildt klima med varierte værforhold, inkludert kulde og snø. Men du trenger ikke å bekymre deg for at dette vil påvirke effektiviteten til dine solcellepaneler.

Takket være moderne teknologi er solcellepaneler utviklet for å tåle ulike værforhold, inkludert kulde og snø. Faktisk vil solcellepaneler produsere elektrisitet selv under kalde og overskyede forhold. Norge har faktisk et godt, egnet klima for å utvinne energi fra solcellepaneler.

Kulde, snø og mørke

- Årsaken til at solceller er mer effektive på dager med lav temperatur, er fordi spenningen i panelene påvirkes av temperaturen, og jo kaldere det blir, jo mer øker spenningen.

Det er altså viktig å merke seg at solcellepaneler faktisk kan produsere mer elektrisitet når det er kaldt, da solcellene virker mer effektivt i lavere temperaturer. Så, selv om du bor i et kaldt klima, vil du fortsatt kunne nyte godt av fordelene med solcellepaneler på taket ditt. Snø kan fjernes med en liten brushing, og vil ikke ha en langvarig effekt på panelenes ytelse. Men, de fleste velger å la snøen smelte eller båse bort av seg selv.

Årsaken til at solceller er mer effektive på dager med lav temperatur, er fordi spenningen i panelene påvirkes av temperaturen, og jo kaldere det blir, jo mer øker spenningen. Eksempelvis øker effekten med 0,3 % for hver kuldegrad i silisiumbaserte solceller. Best ytelse gir solcellene ved -5 °C, og de tåler godt temperaturer under -50 °C.

Norge og de andre landene i Norden har høyere årlig innstråling enn enkelte steder i Sør-Europa, da høye temperaturer reduserer effekten. I tillegg er det ofte mye svevestøv og partikler i luften i Sør-Europa som også reduserer innstrålingen. Så det vi taper av innstråling i de mørkeste månedene her oppe i nord, kan vi ta igjen på sommerhalvåret med de lange, lyse dagene.

Fra november til februar er det mørkt i Norge og derfor lite å få fra et solcelleanlegg. Men når sola – og lyset – kommer tilbake i februar vil kulden øke effektiviteten til solcellene. I tillegg gjør snøen at lyset reflekteres slik at solcellene mottar mer lys og energi. Derfor gir faktisk kalde vinterdager med snø mer solcelleenergi enn varme sommerdager.

Det er først og fremst selve lyset aktiverer solcellene, ikke bare solstrålene. Derfor produserer solcellene strøm også i overskyet vær, men hvor effektiv strømproduksjonen vil være kommer an på hva slags solcellepaneler du har. AFE Solar leverer selvsagt de beste løsningene for norske forhold.

Regnvær

Vann minsker ikke effekten på solcellene, derfor gjør det ikke noe om det regner. I tillegg vil solcellepanelene få seg en gratis dusj på regnværsdager, slik at svevestøv og annen skit blir vasket bort.

Vi monterer året rundt

- AFE Solar er både leverandør og montør av solcellepaneler, og vi kan faktisk montere solcellepaneler året rundt, også i sprengkulde. Vi sikrer at panelene blir satt opp på en trygg og kvalitetssikret måte, slik at du kan nyte godt av deres fordeler i mange år fremover.

Solcellepaneler på taket er en smart investering for fremtiden, og en enkel måte å bidra til et mer bærekraftig samfunn. La oss hjelpe deg med å ta det første skrittet mot en mer lønnsom og miljøvennlig fremtid.

Foto: ByggeBolig.no #solceller #solcellepanel #solcelleanlegg #selvproduksjon #økonomiskfordel #miljøvennlig #strømsparing #solfangst #renenergi #grønnenergi #solenergisystemer #solenergiboliger #altforeiendom #afesolar #aferens #afedrift

Neste
Neste

Slik virker et solcelleanlegg